Därför ska vi visa Mohammedteckningarna!

· Debatt
Författare

 -En tidning får aldrig dra sig för att väcka anstöt och skaffa sig fiender, om det är nödvändigt för att sanningen ska få vad den kräver! Torgny Segerstedt i Göteborgs Handels & Sjöfartstidning under andra världskriget.

Satte på TV:n till förmiddagsfikat och hörde Kenne Fant läsa ur sin bok om den legendariske chefredaktören Torgny Segerstedt som ensam och rakryggad under hela kriget förde debatt mot Adolf Hitler och nazismen. Hans artiklar väckte sådan uppmärksamhet att tyske riksmarshalken Herman Göring skickade ett förargat telegram där han försökte befalla Segerstedt att sluta skriva. Segerstedt kallades till kung Gustav V för att ”talas till rätta”. Inte heller detta lyckades utan Segerstedt fortsatte sin kamp för frihet och demokrati. För yttrandefrihet och pressfrihet. Kamp mot flathet inför högljudda meningsmotståndare som vill skrämma det fria ordet till tystnad för att dölja sina dunkla syften.

Kampen för yttrandefrihet och pressfrihet är inte avslutad med att det skrivs in i grundlagen den pågår hela tiden. Pressfrihetens största fiende är självcensuren och feg tystnad.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: