”-Tillsammans i mångfald” blir religiös pajkastning?

· Debatt
Författare

Nu börjar ett stort EU-projekt;-Europeiska året för interkulturell dialog 2008 som det så fantasifullt är döpt till. Eftersom namnet är lika totalt hopplöst oberoende av vilket europeiskt språk man talar så har det fått en massa ”undernamn” i stil med det från svenska (?) kulturdepartementet; – Home not Home Sveriges svar på EU:s år för interkulturell dialog 2008.

Tanken är att de europeiska folken ska lära känna varandras kultur och se hur lika vi är bakom språkbarriärerna. De låter väl som en god tanke. Vi har redan lärt oss dricka Ouzo i Grekland, gå på grisfest i Spanien, dricka öl i Tyskland England, Belgien och Danmark. För att inte tala om all ”Paine Riche” vi har ätit genom åren. Att det sen heter Baguette i alla andra länder är bara detaljer.

Nu har året redan efter mindre än en vecka utvecklats till en hätsk debatt mellan Europas alla religioner. Man har redan försökt reda ut vem som är den värsta skurken genom historien mellan katoliker och protestanter. Så nu är storgrälet igång. Utöver katoliker och protestanter finns ortodoxa kristna, grekisk-ortodoxa kristna, asatroende, kelter, muslimer och ett antal religioner som jag förmodligen glömt eller aldrig hört talas om.

Finns bara en sak att göra, släng ut religionerna ur kulturen. Sätt fokus på musik, teater, konst, mode, mat. Sånt som går att samtala om. Religiösa diskussioner har det inte blivit någon ordning på under tusentals år och det lyckas inte nu heller.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: