Wargöns pappersbruk offer på miljöaltaret!

· Debatt, Götaland
Författare

Wargöns bruk från 1930-talet. Bild från Wikipedia

Igår avslutades mbl-förhandlingarna om nedläggning av pappersbruket i Wargön. En 130-årig epok går i graven. Minst 500 berörs direkt av nedläggningen. Indirekt påverkas hela Vargöns samhälle. Alla i Vargön och Vänersborg har någon anknytning till bruket. Min mormors far och hennes bror började jobba där 1918. De äldre Vänersborgarna minns det små bogserbåtarna som drog mosorna genom hamnen och kanalen Anledningen till nerläggningen är inte brist på skog eller energi. Det är energipriset och transportkostnaderna som knäckt bruket. 

Bruket är helt enkelt ett av många offer på miljöaltaret. Särskilt landsbygden utarmas hårt av de ökande transport och energikostnaderna. Färgelanda, Tanum, Åmål och nu Vargön är orter som förlorat sin industri och människornas utkomst på grund av höga energi och transportkostnader. 

Koncentration till Göteborg.

Bilindustrin koncentrerar sin verksamhet närmre bilfabrikerna i Göteborg. Andra industrier flyttar till Göteborg för att slippa transportkostnaderna till hamnen. Västra Götalands inland töms på arbetstillfällen annat än den korta turistmånaden.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: