Slängd mat släpper ut mer än 460.000 oljevärmda villor!

· Götaland
Författare

För tidigt slängd mat ger lika mycket koldioxid som 460.000 oljeuppvärmda villor. Foto Wikipedia

Vi handlar för mycket mat och slänger den innan den är dålig. Cirka 30% av den mat vi köper går i soporna och därmed nästan en tredjedel av matkostnaden.

Att handla mer planerat och se mer till om maten är dålig eller inte än att stirra sig blind på bästföredatum är den enkla lösningen. Självklart när någon säger det men svårare att göra.

Här följer några enkla knep:

  • -Handla efter matlista. Ta fem minuter i veckan och gör en veckomatsedel.
  • -Storhandla är inte alltid det billigaste. Risken är stor att man köper för mycket som sen blir dåligt innan man hinner äta upp. Storhandla baslivsmedel med lång hållbarhet. Köp tex kött, fisk, frukt mjölk oftare.
  • -Lukt och smak. Vi stirrar oss ofta blinda på ”bästföredatum”. Bäst före betyder att tillverkaren lovar att maten ska hålla sig till dess om den förvaras rätt. Det betyder inte ”rutten efter”. Smaka och lukta!
  • -Spara och frys in rester. Blir det någon rest kvar av tex köttfärssås, kyl in den och spara. Kan vara bra med en liten ”mat för en” någon gång. Flera små kan bli en stor. Skär ner överblivet kött till pyttipanna och frys ner. Kan med fördel blandas i fryst köpepytt. Tänk bara på att allt som ska sparas ska kylas snabbt.

Lite pyssligt men inte speciellt tidskrävande, tar lång mindre tid än källsortering och här får man ju nästan kontanter i handen tack vare sparade matpengar,

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: