SAAB och Volvo på väg mot ättestupan?

· Götaland
Författare

Är svensk bilindustri på väg att bli en historisk parantes? Mycket talat för det. Om inte den här veckan så om ett par år. GM köpte SAAB och misskötte varumärket på värsta tänkbara sätt. Däremot fick Opel fri tillgång till modern finurlig teknologi. Vinnare i den striden Opel. SAAB har blivit av med sitt know-how och integrerats konstruktionsmässigt med Opel så mycket att en eventuell köpare måste konstruera en ny bil från grunden. Det enda som finns kvar av SAAB:s egen konstruktion är det lilla märket i nosen.

Volvo ligger aningen bättre till än SAAB integrationen med Ford har inte hunnit drivas lika långt men mycket kunnande har flyttat ”över pölen”. Även Volvo behöver konstruera en ny bil från grunden.

Vem kan tänkas vara en stabil köpare? Mercedes-Benz? Möjligen Volvo men Mercedes har bilar i samma segment så det finns ingen egentligt hål som behöver fyllas i deras modellprogram. BMW? -Se Mercedes.

FIAT? Kanske, FIAT är ett märke med stora kvalitetsproblem kan behöva ett obefläckat premiummärke. Men vad blir det av Volvo eller SAAB.

Kineserna, japanerna eller Koreanerna? -Varför bygga bilar dyrt i Sverige när man kan bygga billigt hemma.

Ryssarna? Ryssbilarnas status är mindre än obefintlig så för ryktets skull vore SAAB och Volvo välkommet men vill vi ha det.

VW-group? Köpte Skoda och började om från början. Har de lust till ett sådan jätteprojekt till?

Den tråkiga sanningen är att GM och Ford har gett fullständigt fan i produktutveckling under decennier, plötsligt fick man lite kalla fötter och köpte SAAB och Volvo. Inte i första hand för att driva dem utan för att få tillgång till modern svensk teknologi. Nu är både Volvo och SAAB utplundrade och inga roliga leksaker längre.

Nu kan bara ett under rädda Trollhättan och Göteborg kvar på biltillverkarkartan. För världen vore det bättre att GM, Ford eller Chrysler försvann men så god är sällan världen.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: